Dramatic Designs – The Great Hill

Idiosyncratic decorations and distinctive materials give this home an aura of prestigiousness.

This is another luxurious design project from the high-class realms of The Great Hill residential complex in Sha Tin. At 4,380 square-feet, the entire stand-alone house is seeped in distinction, with slick licks of style emerging throughout. The interior design was overseen by Jason Lee of J’s Design House and he successfully merged interesting materials, innovative light fixtures, neoclassical chic and plenty of natural touches to give this home the refined appeal it now has.

Impressive Designs

From the exterior the home already looks impressive, with the streamlined curves and the curled glass of the facade creating a modernist vibe. This vibe is strengthened by the minimalist granite path, which complements the stone materials used on the building exterior. Past the glass and wooden panels of the front door a simple foyer emerges underneath a glass-edged staircase, and this area welcomes one into the house with its neoclassical motifs and retro fittings. The glass banisters of the staircase expand the space and leads upstairs where more glass walls surround the main living area of the home. An imitation balcony stands out above the staircase and this helps to create an outdoor feeling, which corresponds with the surrounding garden. Revealed through glass walls, this Japanese-themed garden encircles and comes in as one of the highlights of the living area, with its charming bridges and water fixtures being in accord with Feng Shui principles as well.

In the dining area gothic chic takes over, where a dominant castle-like arch surrounds dark-tinted mirrors and – although the design is that of a window – works like the mock balcony above the staircase; to aesthetic effect. The gothicness is matched by the neoclassical motifs that appear on the chairs, and three wide lampshades hang pendulously from the ceiling above. Over in the lounge area, the neoclassicism continues on the soft woven flannel-covered furnishings and the baroque-inspired fittings, with the grand crystal chandelier working as the nucleus of the area. In the corner a small reading area is reminiscent of the foyer downstairs, with the animal print cabinet and dark chairs creating the same sophisticated ambience as seen on the lower floor. Some flowery neoclassic patterns appear on the ceiling above the landing, and these appear on the ceiling of the landing on the other floors as well.

Upstairs Superiority

More glass-edged stairs lead up to the third floor, where more glass walls and more flowery baroque patterns run across the main corridor. This corridor leads to another hallway which has been covered in laminate wood and rock. With its stretched forms, the laminate wood material extends the visual space, and it appears in all of the informal areas on this floor. This material is most prominent in the master bedroom, where it is matched by a rock wall covering, which brings an uplifting sense of naturalness to the area. This naturalistic ambience is maintained by the verdant view from the window and the same laminate wood that appears in the hallway outside. This laminate wood also appears in the green-walled bedroom that belongs to the son and in the upper floor lounge as well, where a distinctive spiky light fixture acts as the highlight of this area. While these three well-designed floors make the home outstanding already, another high spot comes in on the rooftop, where a stylish terrace offers views of surrounding Sha Tin and secures the home’s position as one of the nicest residences inHong Kong.

 Originally published in Today’s Living magazine, Jun 2009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s